INPDS İLE ADIM ADIM SONLU KAPASİTE PLANLAMAYA GEÇİŞ


Bu konu üzerine pek çok bilimsel makale bulunmasına rağmen Üretim Sonlu Kapasite Planlama ve Üretim Çizelgeleme uygulamasına günümüzde işletmelerde yaygın olarak rastlayamıyoruz. Bunun en büyük nedeni, teoride tasarlanan uygulamaların günlük hayatın dinamiklerinin hızına ve esnekliğine uyum sağlama zorluğudur. Bildiğiniz gibi bir fabrikada gün içinde üretim planında sapmalara neden olan pek çok değişiklik olur...

    • Hatırlı bir müşteri acil bir sipariş verir.

    • Üretimdeki makinelerden biri bozulur.

    • Beklenen bir malzeme gelmez yada gelir ama kalite problem nedeni ile iade veya bloke edilir.

    • Kalite, uygunsuzluk nedeni ile üretilen bir yarı mamulü bloke eder.

    • Stoklardaki yanlışlık nedeni ile planlanan işe başlanamaz vs.


Üretim planını bozabilecek bu ve başka pek çok senaryoyu yazabiliriz. Bilimsel metodları daha uzun üretim süresine ve verimsiz kapasite kullanımına neden olacak bir hatırlı müşteri siparişi önceliği ile çalıştırmak mümkün değildir. Pratikte bu parametrelerin değişkenliklerine uyum sağlayacak esnek bir planlama modülü ilk şarttır.


Bir diğer kritik konu ise üretim sahasında üretim planında sapmalara neden olabilecek değişikliklere eşzamanlı olarak erişebilmektir. Örneğin yavaş giden işler, duruşlar üretim planını etkiler ve gecikmelere neden olur.


Veya bazı ürünlerin belli makine yada hatlarda üretilmesi, bazı kalıpların bazı makinelerde daha iyi çalışması gibi değişkenlikler sonlu kapasite planlama ve çizelgelemenin uygulanmasını zorlaştırır.


Bütün bu değişkenlikleri dikkate alan Sonlu Kapasite Planlama ve Çizelgeleme platformlarının kullanımı ise kompleks ve zor hale gelmektedir. Olması gereken ise basit ve kullanımı kolay bir sistem ile üretimin bu değişkenliklerini mümkün olduğunca dikkate alan, aynı zamanda gerçekleşen üretim verileri ile beslenen ve dinamik olarak üretim planının izlenebileceği ve müdahale edilebileceği bir Sonlu Kapasite Planlama ve çizelgeleme platformudur.


INPDS Üretimden Veri Toplama sistemi bu entegrasyonları ve öncelikleri dikkate alarak çalışan bir Sonlu Kapasite Planlama modulü içerir. Temel özelliklerinden biri dinamik olarak sürekli sahadaki üretim verilerini çekmesi ve buna göre anlık hesaplamalar ile üretim planında ki sapmaları eş zamanlı olarak gösterebilmesidir. Bunu yaparken üretim sahasından otomasyon yada veri giriş ekranlarından aldığı verileri kullanarak Üretim Çizelgesini sürekli günceller. Böylece üretimde gecikme trendine girmiş işler rahatlıkla farkedilir gerekli önlemler alınabilir.


...
INPDS Mobil Barkodlu Takip Sistemleri

Bir üretim işletmesine Üretim Sonlu Kapasite Planlama ve Çizelgeleme kurmak sistematik bir çalışma gerektirir. Öncelikle temel verilerin (ürün ağaçları, ürün seviyeleri, ürün rotaları, iş merkezleri, çalışma takvimleri vb.) düzgün olması gerekir. Temel verilerin çizelgeleme mantığına uygun olarak bazı değişiklikler ile tasarlanması gerekebilir. Bu tasarımın doğru yapılması düşünülen sistemin uygulanmasını kolaylaştırır ve hızlandırır.


Bir sonraki yazımızda Üretim Sonlu Kapasite Planlama ve Çizelgeleme kurmak isteyen bir üretim işletmesinde ürün ağacı, ürün rotası ve iş merkezleri için dikkat edilmesi gereken noktalara değineceğiz.



İLETİŞİM

İLETİŞİM

İşletmeniz için en yaratıcı çözümleri sunuyoruz.

There was a problem validating the form please check!
The connection to the server timed out!
Successfully sent !

Bizi Arayın: (0216) 807 04 07